Et HAV av muligheter

Onsdag 13. februar møtte 170 spente jenter opp da Maritime Bergen, i samarbeid med VilVite, gjennomførte den årlige maritime realfagsdagen for jenter – Et HAV av muligheter.

Sjøkrigsskolen 1920X1282

Arrangement var rettet mot jenter i ungdom- og videregående skole, hvor tanken bak er å rekruttere og inspirere flere jenter til å velge en maritim, realfaglig eller tekninsk utdanning, og å vise mulighetene et slikt utdanningsvalg gir. Under rekkruteringsdagen bidro jenter og kvinner i alle aldre og fra flere utdannings- og yrkesgrupper; fra matroser til ingeniører og doktorgradstipendiater. Deltakerne fikk servert lunsj med smoothie og det ble holdt flere korte presentasjoner i auditoriet på VilVite før deltakerne ble loset ned til utstillingen.

Hav Av Muligheter 2019 2
Ingeborg Bjørke, TAF-lærling i automatisering hos FRAMO, holdt foredraget: Fagbrev og studiespesialiserende – hvordan få i pose og sekk. Foto: Cecilie Bannow.

I utstillingen var det flere stands hvor jentene fikk anledning til å møte en rekke kvinnelige representanter fra både utdanningsinstitusjoner og næringsliv. De kvinnelige rollemodellene fortalte om sine utdanningsvalg og erfaringer fra bransjen, og på standene fikk jentene anledning spørre foredragsholderne og de andre representantene om det de lurte på, samt få utdelt informasjonsmateriell.

Hav Av Muligheter 2019 3
The Tall Ships Races var også på plass og fortalte om folkefesten som skal foregå i Bergen til sommeren, og en heldig elev vant en plass som medseiler under en av årets etapper. Foto: Cecilie Bannow.

Den maritime næringen er i dag preget av en skjev rekruttering, der kvinner er i undertall. I takt med det grønne skiftet i næringslivet og behovet for å tenke nytt når det gjelder energi, er behovet for maritim kompetanse stadig økende. Prosjektleder hos Maritime Bergen, Line Andersen, er svært fornøyd med gjennomføringen av årets utgave av realfags- og rekrutteringsdagen, og presiserer at:


Det er viktig å rekruttere nok mennesker med riktig kompetanse – kvinner er underrepresentert i den maritime næringen, og “Et HAV av muligheter” griper fatt i nettopp denne problemstillingen, sier Andersen.


Maritime Bergen ønsker å takke alle elevene, lærere, rådgivere og foresatte som deltok på arrangementet. Vi setter også pris på alle utdanningsinstitusjonene og bedriftene som stilte på stand og holdt presentasjoner, i tillegg til økonomiske birdragsytere (Hordaland fylkeskommune, Bergen kommune, Stiftelsen Norsk Maritim Kompetanse, Nasjonalt senter for realfagsrekruttering, Bergens Rederiforening, Framo, Equinor og Grieg Foundation).

Foredrag:

 • Min vei fra Et HAV av muligheter til en maritim karriere, med Kristin Bakken fra Knowit
 • Livet til sjøs, med Tina-Maria Tunes fra Fagskolen i Hordaland
 • Får jeg det til?, med Kristine Hjørungdal fra Høgskulen på Vestlandet
 • Hvorfor valgte jeg havteknologi?, med Aurora Bårdsen fra Universitetet i Bergen
 • Bli god i realfag med ENT3R!, med Emilie Byermoen fra ENT3R
 • Internasjonal karriere i Rolls-Royce, med Lina Agdestein og Caroline Fauskan fra Rolls-Royce
 • Verdens beste lederutdanning, med Hege, Marian og Veronica fra Sjøkrigsskolen
 • På vei inn i en lavkarbon-fremtid, med Kristina Harila Skjold fra Equinor
 • Fagbrev og studiespesialiserende, med Stina Kvåle Bergesen og Ingeborg Bjørke fra FRAMO
 • Fra lesesalen på UiB til Antarktis – en spennende reise med mange stopp, med Elin Darelius fra Bjerknessenteret for klimaforskning
 • Klimaforskar – ikkje planlagd men gøy likevel, med Ingunn Skjelvan fra NORCE
 • Bli med på The Tall Ships Races 2019!, med Nora Elvestad fra The Tall Ships Races
 • I tillegg stilte også G2 Ocean, RESQ, BI og Bergen Maritime videregående skole på stand.

Flere nyheter