Den glemte krigen

Krigen mellom Irak og Iran fra 1980 til 1988 rammet norske sjøfolk og rederier. Egil O. Endresen takket Mikal Olsen Lerøen for boken han har skrevet.

Mikal Olsen Lerøen Og Egil O  Endresen
I boken sin om norske sjøfolk i Den persiske gulfen under krigen mellom Irak og Iran bringer Mikal Olsen Lerøen (t.v.) frem blant annet historien til Egil O. Endresen fra Haugesund.

Endresen seilte flere ganger inn i Den persiske gulfen i første halvdel av 80-tallet. Først på tankskipene Torhill og Hilda Knudsen som var eiet av rederiet Knut Knutsen OAS. Til slutt på Thorshavet eiet av Thor Dahl i Sandefjord.

I 1984 tar han som skipper om bord, turbintankeren Thorshavet ut fra Kharg på veg mot Japan med en oljelast:

Thorshavet har gått fem timer for full fart, og nå senker sjømannen fra Haugesund skuldrene og sier til sin vakthavende offiser.

– Ja ja, da gikk det bra denne gangen også.

Førstestyrmannen rekker så vidt å svare før de hører en vislelyd. Så smeller det to ganger med mindre enn ett sekunds mellomrom. Deretter rister hele skipet i en eksplosjon på styrbord side av dekket, rett ved overbygningen.

Dette skriver Lerøen i boken «Pappas siste reis». Han mistet faren sin i krigen. Faren, Olav Lerøen, var om bord på det iransk-eide og norsk driftede tankskipet Susangird. Boken bygger på en dokumentar som ble sendt i NRK i 2017. Lerøen presenterte den i Rotary Sør i Haugesund nylig.

– I 1984 gikk vi og håpet på en kontraktstildeling fra Statoil på to bøyelastere. Ellers var det lite å gjøre i Knutsen. Vi var i et slags ventemodus. Derfor seilte jeg ut med Thorshavet. For mange ble opplevelsene i Den persiske gulfen under krigen mellom Irak og Iran vanskelig å bære etterpå. For meg har det gått veldig bra, sier Endresen.

Mannskapet på Thorshavet ble evakuert med helikoptre, men kaptein Endresen og maskinsjef Kjell Amundsen blir igjen om bord for å drive med brannslukning.

– Dette er en beretning om helter, sa Mikal Olsen Lerøen til en lydhør forsamling av rotarianere.

I nyhetene på 80-tallet var det ofte oppslag om den norske skipsfarten i Den persiske gulfen, men i dag er historien glemt av mange.

- Jeg er takknemlig for at du har gjort dette arbeidet. Det kunne ha vært mine sønner som ikke fikk pappa hjem, sa Egil O. Endresen til forfatteren.

(Tekst og foto SMe)