Irsk-norsk relasjonsbygging i havvinden

En irsk delegasjon har vært på Haugalandet og i Sunnhordland for å lære og bygge relasjoner. Irland har like store arealer for flytende havvind som Norge.

Tiril Fjeld M Fl
F.v. Tiril Fjeld, Eamon McKeogh, Liane Christine Costello og Valerie Cummins

Irene representerer Marine Renewable Energy Institute med hovedkontor i Cork på sørkysten av Irland. De kom til Stavanger hvor de blant annet møtte Equinor. Deretter gikk turen til Stord med Kværner og Unitech. På Haugalandet besøkte de Haugaland Næringspark. Siste stopp i Norges-turneen ble Egersund.

– Irland har relativt lite maritim industri. De har mye å lære hos oss. Samtidig er Irland interessant for norske leverandører innenfor flytende havvind. De ha omkring like store arealer disponibelt som oss. Jeg vil peke på Irland og Skottland som de kommende markedene for flytende havvind som ligger oss nærmest geografisk og kulturelt, sier Arvid Nesse i Norwegian Offshore Wind Cluster. Klyngen han leder var delaktig i å organisere norgesbesøket for irene.

Norwegian Offshore Wind Cluster har arrangert flere samlinger i Irland for sine medlemsbedrifter.

– Den norske ambassadøren i Irland er en god medspiller for oss, sier Nesse.

Tiril Fjeld i Haugaland Næringspark hadde den irske delegasjonen med til Gismarvik.

– Aktiviteter innenfor havvind representerer en mulighet for Haugaland Næringspark. Googles Makani-prosjekt med en strømproduserende drage til havs, er et eksempel på dette, sier Fjeld.

(Tekst SMe. Foto Birger Haraldseid / Greater Stavanger)