ScaleAQ lanserer FeedStation 2.0

ScaleAQ, som Steinsvik er en del av, slipper i disse dager siste versjon av styringssystemet til verdens kanskje mest brukte sentralfôringsanlegg på sjø.

Jørn Torsvik
Jørn Torsvik

Ifølge selskapet er dette mer enn en systemlansering. Dette er starten på en ny samarbeidsarena i oppdrettsverdenen.

– Havbruksnæringen har vært og er dessverre fremdeles preget av proprietære løsninger, forteller Jørn Torsvik, VP Digital i ScaleAQ.

En rekke små og store selskaper har opp gjennom årene levert ulike programvarer og styringssystemer for mekanisk utstyr til havbruksselskap globalt. Programvaren er ikke blitt laget med tanke på informasjonsutveksling. Om du kjøpte et kamera av Steinsvik, så måtte du bruke Steinsviks programvare om du ville se informasjon fra de innebygde miljøsensorene. Det samme gjelder for andre selskapers sensorløsninger eller fôringsanlegg.

Ifølge Torsvik jobber de tre selskapene i ScaleAQ nå sammen mot et mål om å løse utfordringer i næringen gjennom innovasjon. Med lanseringen av FeedStation 2.0 mener han at de beviser at de tar tilbakemeldingene fra små og store havbruksselskaper på alvor.

– I vår tette dialog med absolutt alle deler av havbruksnæringen har vi sett at lukkede systemer gir mindre valgfrihet. Vi måtte stille oss selv spørsmålet; hvorfor er det ikke slik at den samme programvaren kan integreres med alle typer sentralfôringsanlegg? spør Torsvik.

FeedStation 2.0 er allerede i drift hos noen av ScaleAQ sine kunder. Oppdrettsselskapet Lingalaks i Hardanger har vært en av pilotbrukerne.

- I Lingalaks er vi opptatt av at informasjon skal kunne flyte fra system til system, slik at vi kan bruke den teknologien vi ønsker til å fôre på fiskens premisser, sier Kristian Botnen, daglig leder i Lingalaks.

(Tekst som utdrag av pressemelding. Foto ScaleAQ)