Utsira Nord kan bli første hydrogenstasjon til sjøs

Jane Jünger i Wärtsilä ser ikke bort fra at den første hydrogenstasjonen til sjøs kan komme til et sted nær deg. Hun peker på Utsira Nord som en mulighet.

Jane Jünger
Jane Jünger

Under Nor Shipping før sommer lanserte Wärtsilä, Equinor, Kværner, Aker Solutions, Grieg Star og DFDS konseptet Zeeds, forkortet fra «Zero Emission Distribution at Sea», eller på norsk, nullutslipp til sjøs. Jane Jünger, informasjonssjefen til Wärtsilä Norway, presenterte konseptet i et møte i Haugesund om grønne oppdrag i regi av DNB og Næringsforeningen Haugalandet.

- Det handler om å produsere hydrogen og ammoniakk fra stasjoner på sjøen hvor skipene seiler, med vindkraft som energikilde, og med avanserte bunkringsfartøy som overfører drivstoffet fra stasjonen til skipet som seiler forbi, sa Jane Jünger til flere titalls maritime leverandørbedrifter fra Haugalandet og Sunnhordland.

Utsira Nord er ett av tre havområder for flytende havvind på norsk sokkel som regjeringen har lagt ut på høring.

– Da LNG som drivstoff i skipsfarten ble lansert for et par tiår siden, var en av utfordringene infrastrukturen. Det manglet fyllestasjoner. Zeeds er et helhetlig konsept for fremtidig, utslippsfri skipsfart, sa Jane Jünger.

(Tekst og foto SMe)