Gamle redervillaer i Haugesund

En ting er at de to kvinnelige pionerrederne Brummenæs og Torgersen bodde i Henrik Ibsens gate 26, men arkitekten tegnet også huset president Richard Nixon flyttet til etter Watergate.

Henrik Ibsens Gate 26
Henrik Ibsens gate 26. Foto SMe.

La oss likevel ta en ting om gangen.

Det var ikke Hanna Brummenæs og Bertha Torgersen som bygget Henrik Ibsens gate 26. Det gjorde derimot kjøpmann Knut Vormedal, og årstallet var 1916. De to skipsrederne overtok først i 1926.

Brummenæs & Torgersen

Da var de to godt etablert i det lokale skipsfartsmiljøet etter å ha startet opp sin rederivirksomhet med kjøpet av damperen Goval i 1909. Brummenæs og Torgersen er blitt benevnt verdens første kvinnelige skipsredere. Noe slikt er likevel nærmest umulig å fastslå, og det skal være sagt at Elisabeth Mikkelsdotter drev som reder i Nedstrand etter mannens bortgang i 1708 og gjennom hele den store nordiske krigen. Det spesielle med Brummenæs og Torgersen var imidlertid at de var selvetablerte, og som sådan var de sannsynligvis de første, i alle fall i Norge.

Hanna Brummenæs døde i 1942. Bertha Torgersen ble boende i Henrik Ibsens gate 26 frem til sin død i 1954.

Carl Lindbom

Arkitekt Carl Lindbom var svensk, men hadde skapt seg et navn i Stavanger før han ble engasjert for å gjøre entré under jobbetidens Haugesund. Lindbom står blant annet som arkitekt bak renoveringene av Rogaland Teater fra 1914.

I Haugesund ble det likevel kun Henrik Ibsens gate 26 og et hus til som kom fra hans hånd. Det andre huset er hva vi i dag kaller «Søsterhjemmet» i Øvregaten med de samme sen-jugendske stiltrekkene som i Henrik Ibsens gate.

Ole Hanson

I USA bodde på denne tiden en rik norsk-amerikaner ved navn Ole Hanson som ville bygge en by mellom Los Angeles og San Diego. Hanson hentet inn de beste arkitekter fra Europa, herunder Carl Lindbom. Byen vi snakker om er San Clemente. Den kalles også «The Spanish Village By the Sea» grunnet utformingen av den opprinnelige bygningsmassen.

Richard Nixon

Lindbom tegnet flere av husene i San Clemente, men det mest berømte er nok Casa Pacifica, eller det såkalte «Western White House», et hus som i dag er verdsatt til flere titalls millioner, og ikke titalls millioner norske kroner, nei flere titalls millioner dollar. Og hvorfor et slikt kallenavn på huset? Jo, nettopp fordi Richard Nixon flyttet inn i 1974 etter at han måtte gå av som president som følge av Watergate skandalen.

Hanna Brummenæs Bertha Torgersen På Hovedrappen I Sort Hvitt
Hanna Brummenæs og Bertha Torgersen på trappen utenfor huset i Henrik Ibsens gate. Foto Haugalandmuseet.

(Tekst SMe. Kilder: Roy Wilhelmsen, dagens eier av Henrik Ibsens gate 26, «Tysvær, Slik levde dei fram til 1820», Svein Ivar Langhelle og diverse nettsøk.)