Brooklyns siste krigsseiler

Ved den årlige markeringen i New York den 8. mai hvor krigsseilernes innsats markeres, deltok i år Brooklyns siste, norske krigsseiler. Han ankom Battery Park i limousine.

Brooklyns Siste Krigsseiler
Karl Aksel Andersen. Foto Jarle Andhøy.

Haugesund Rederiforening får årlig lov til å være med på å ære norske krigsseileres innsats ved en kransenedleggelse i New York. Initiativtaker er norskamerikaner og karmøybu Jens Inge Egeland.

Kransenedleggelsen skjer vi et minnesmerke i Battery Park hvor det fremholdes at 1.100 norske skip med 30.000 sjøfolk deltok i konvoiene under andre verdenskrig. 570 skip og 4.000 liv gikk tapt.

Karl Aksel Andersen er født i Søgne i 1922. Han fyller 100 år den 10. oktober til høsten. Under krigen seilte han som kokk og matros. Også kona, Sylvia, var med under kransenedleggelsen.

- Til stede for øvrig var representanter fra det norske konsulatet, den norske delegasjonen til FN og den norske sjømannskirken i New York. Dessuten hadde vi med oss Reidun Rasmussen. Hun er datter av Ole Mikal Jensen, skytter i handelsflåten under krigen, forteller Jens Inge Egeland.

Battery Park

(Tekst SMe)