Episenteret i det grønne skiftet

Sunnhordland er episenteret i det grønne skiftet. I alle fall om vi skal tro Hans-Petter Nesse i Wärtsilä og ordføreren på Stord, Gaute Epland. Og tro dem gjør vi gjerne. Anledningen for store ord var tross alt der. Forbrenningsmotoren med «ammoniakk på tanken» er satt i test.

Future Innovation Day
F.v. Willy Wågen, Synnøve Seglem, Inger Helene Grant, Espen Enge og Paul Kohle.

Det skjedde under Future Innovation Day hos Wärtsilä på Heiane torsdag 29. september. Vel, ikke med ammoniakk på tanken akkurat denne dagen, men om kort tid blandes ammoniakk inn, med gradvis opptrapping i forholdet til naturgass.

– I dag skriver vi maritim historie, sa lederen for Sustainable Energy Catapult, Willy Wågen.

Til trommevirvler ledet han nedtellingen for oppstart av test-motoren, med partnerne i prosjektet ved styrespaken. Foruten Wärtsilä og Sustainable Energy er disse Knutsen O.A.S. Shipping, Repsol og Equinor. Henholdsvis Synnøve Seglem, Inger Helene Grant, Espen Enge og Paul Kohle «dro til». Motoren startet.

Det var nesten som den 17. mai. Nær 150 deltakere på Future Innovation Day applauderte høylytt.

Under ONS tidligere i år vant Wärtsilä med partnere Innovasjonsprisen for 2022 for sitt Demo2000 forsknings- og utviklingsprosjekt der de tester grønn ammoniakkdrift av en tradisjonell forbrenningsmotor. Nå gikk altså selve startskuddet. Målet er i tiden fremover å kunne demonstrere hvordan grønt drivstoff kan brukes i forbrenningsmotorer for kraftproduksjon i dagens skip og offshoreinstallasjoner.

- Skipsfarten har lykkes med store omstillinger tidligere. Vi vil lykkes også med det grønne skiftet, sa Synnøve Seglem. Hun er viseadministrerende direktør i Knutsen O.A.S. Shipping og president i Norges Rederiforbund.

(Tekst og foto SMe)