Martimt Forum Nord og SARex Svalbard på Nordpolen

Martimt Forum Nord og SARex Svalbard fikk være med på den historiske begivenheten da KV Svalbard nådde det magiske punktet på Nordpolen.

Nordpolen
Onsdag 21. august nådde KV Svalbard Nordpolen. (Foto: Kystvakten)

- Fantastisk å få være med på en slik historisk hendelse. Påtroppende leder i Martimt Forum Nord, Terje Brinck Løyning og prosjektleder Morten Jørgensen er svært fornøyd med at SARex Svalbard fikk delta på den historiske Nordpol-ekspedisjonen til kystvaktskipet KV Svalbard.

SARex Svalbard som er representert på turen gjennom Hans Sande, leder for Norske Sjøoffisersforbund, har på turen hatt som mål å samle inn data til utvikling av en ny type radar.

Får unikt datamateriell
Onsdag 21. august klokken 09.32 nådde KV Svalbard Nordpolen, og kunne dermed som det første norske fartøy nå det magiske punktet.

- Vi vil derfor gratulere både Kystvakten, mannskapet og deltakerne på toktet, sier Terje Brinck Løyning.

Nå gleder han seg til å motta helt nytt og unikt datamateriell fra turen. Det tror han vil få stor betydning for den framtidige sikkerheten for de som ferdes i arktiske og polare strøk.

Også prosjektleder i SARex Svalbard, Morten Jørgensen, setter stor pris på at SARex Svalbard fikk anledning til å være med på ekspedisjonen og sier at det er samfunnsøkonomisk smart å kunne kombinere de mange viktige oppgavene som ekspedisjonen gjennomfører.

Vil få avgjørende betydning
Hans Sande, som på vegne av prosjektet og radarutviklingsselskapet ISPAS as, samler inn data som vil være avgjørende for videreutvikling av en radar, denne gangen spesialtilpasset for is-fylte farvann. I hovedsak i tilknytning til navigasjonssikkerhet gjennom økt kunnskap om isforhold på havet.

Radaren skal blant annet kunne skille mellom ny og flerårig is. Derfor er deltakelsen på Nordpol-ekspedisjonen svært viktig og bidrar til kunnskap det ellers ville vært svært vanskelig å innhente.

Flere nyheter