Ukens Bedrift: Salthammer Båtbyggeri

Salthammer Båtbyggeri AS startet opp så tidlig som i 1896 og er et av Norges eldste skipsverft. De er også et av de eldste medlemmene i Maritimt Forum Nordvest.

Img 1040
Ove Amdam i Salthammer Båtbyggeri.

– Vi har hatt kontinuerlig drift gjennom fire generasjoner. Og vi vil holde på i minst fire generasjoner til, sier daglig leder og medeier Ove Amdam (69). Båtbyggeriet ligger i Vestnes rett ved det vestre anløpet til Tresfjordbrua. De bygger stålseksjoner og skrog til norske verft, først og fremst lokale verft. Akkurat nå bygger de seksjoner til en tråler som Vard Langsten skal bygge.

– Vår styrke er at vi er fleksible og kan snu oss fort rundt. Om kunden ringer på kvelden, kan vi være i gang allerede neste morgen. I tillegg legger vi vår ære i å levere på tid, sier Amdam. Fram til slutten på 60 tallet bygde båtbyggeriet ferdige båter. Fra 1970 og fram til 2014 bygde de skrog og seksjoner for andre verksteder.

– I 2015 leverte vi for første gang på 44 år en fullt utrustet båt. Abyss i Kristiansund fikk “Fosnakongen”, en servicebåt til oppdrettsnæringen. Nylig leverte vi et skrog som skal utrustes på Averøya. Nedturen i offshore er i ferd med for oss å bli erstattet av oppturen i oppdrett. Det skjer mye i dette markedet for tiden. Derfor er vi rimelig optimistiske for fremtiden. I tillegg til seksjonsbygging, er vi nå i ferd med å bygge en servicebåt til Cermaq. Vi vil trolig ansette flere medarbeidere med det første, sier Amdam. I dag jobber nærmere 60 personer i båtbyggeriet, halvparten norske og halvparten innleide øst-europeere (fra Litauen og Ukrainia).

Salthammergruppen er mer enn båtbyggeri. Salthammer Tresfjord AS innerst i Tresfjorden, produserer dekksutstyr for servicebåter i havbruksnæringen. I dag er de åtte ansatte, men også her forventer Amdam en vekst. I Hanson Sjøtransport AS har Salthammergruppen egen slepebåt og to lektere. Dette gir de selv mulighet til å levere seksjoner og utstyr til kunden direkte på kundens kai. Hanson Sjøtransport tar også slepeoppdrag langs hele kysten.

På bilder over ser vi daglig leder Ove Amdam foran en servicebåt som skal til oppdrettsgiganten Cermaq. Designet er utviklet lokalt av Tomra Engineering. Båten er nesten firkantet; 15 meter lang og 12 meter bred.

Les mer her om Salthammer Båtbyggeri her: http://www.salthammer.no/