Erna på besøk - vurderer å dekke utgifter til smittevern

Statsminister Erna Solberg (H) besøkte Vard og Kongsberg Maritime i Brattvåg denne uken.

066 Statsministerbesøk Foto Peder Otto Dybvik
Erna Solberg i samtale med en av de ti lærlingene Kongsberg Maritime har i Brattvåg, Andrine Helle Hildre. Foto: Kongsberg/Peder Otto Dybvik.

Hos Vard fikk hun en gjennomgang av blant annet de utfordringene verfts konsernet har med smittevern, testing og karantene. Så langt har kostnadene kommet opp i rundt 100 millioner kroner.

Kommunikasjonssjef Hege Akselvoll fortalte statsministeren at de har utgifter på om lag en halv million kroner hver dag. Utgiftene kan øke med nye krav om 10 dager i karantene. Vard har så langt gjennomført 3800 tester. 31 har testet positivt, men i samarbeid med kommunen har de klart å holde smitten under kontroll og uten videre spredning.

– Vi håper fortsatt på å få en form for kompensasjon for disse utgiftene, sa Akselvoll.

Hittil har ikke regjeringen sagt noe om å dekke direkte utgifter til smitteverntiltak for næringslivet. Men på direkte spørsmål fra næringslivsavisen NETT.NO, svarte statsministeren følgende:

«Vi ser på de spørsmålene nå fordi smitten er høyere og det er stilt strengere krav, som gjør at utgiftene blir høyere.» Mer konkret ville ikke Solberg være.

Yara Birkeland leveres snart

- Det er veldig kjekt å se at et skip på sjøen som vi har hørt så mye om, sa en stolt statsministere som fikk se verdens første autonome containerskip Yara Birkeland liggende til kai. Det er mye lokalt utstyr om bord på det helelektriske fartøyet som blant annet er designet av Marine Teknikk, har propeller fra Brunvoll og autonome systemer fra Kongsberg. I slutten av november seiler skipet fra Brattvåg til Horten for videre klargjøring for autonom operasjon. Yara Birkeland skal erstatte 40 000 lastebilturer årlig mellom Brevik og Larvik.

Omstilling hos Kongsberg Maritime

Hos Kongsberg Maritime fikk statsministeren også et innblikk i selskapets omstilling i det grønne skiftet og behovet for kunnskapsutvikling på dette området. Korona og konsekvenser for verdenshandelen ble også diskutert.

Se bilde av Erna og Andrine vedlagt. Foto: Kongsberg/Peder Otto Dybvik

– Det er fortsatt en betydelig nettolønn

Under besøket kom også spørsmål om nettolønn opp. Regjeringen har som kjent foreslått i Statsbudsjettet å kutte i nettolønnsordningen, noe som har skapt sterke reaksjoner.

– Vi skal forhandle med Frp når vi kommer i Stortinget. Vårt forslag betyr at i snitt har 200.000 i støtte i gjennomsnitt til sjøfolk i Norge. Det er et lite nedtrekk i forhold til de 216.000 som det var i fjor. Det er fortsatt en veldig stor og betydelig støtte innen nettolønnsordningen, sa Solberg til Sunnmørsposten.

På forsiden ser vi følgende på bildet fra venstre: Statsminister Erna Solberg, adm. dir. Erik Haakonsholm i Vard og verftssjef Dag Vikestrand på Vard Brattvåg. Foto: Vard.