Maritim næring trenger milliarder – får 650 millioner

Næringsminister Iselin Nybø skuffet stort da hun la fram krisepakken maritim næring denne uken.

Næringsminister Iselin Nybø

En hardt rammet maritim næring hadde store forhåpninger til regjeringens korona-krisepakke, som offisielt legges fram fredag. Regjeringen passet på å lekke 650 millioner kroner under et besøk til Vard Langsten onsdag kveld.

Dette skriver Tore Stenvold i en kommentar i Teknisk Ukeblad. Menon Economics har analysert og regnet på at så mange som 50.000 arbeidsplasser kan forsvinne fra maritime næringer om koronakrisens verste scenarioer slår til. Mer sannsynlig er det at rundt 15.000 av 90.000 arbeidsplasser står i fare. Ringvirkningene tilsier at det står 3–5 arbeidstakere i ringen rundt de maritime bedriftene og er avhengig av hvordan det går der.

Dette vet selvsagt regjeringen. Det mangler helt sikkert ikke på vilje og gode hensikter. Det er mange som skal ha – ikke alle kan få. Men når konsernsjef Geir Håøy i Kongsberg, Norsk Industri, Rederiforbundet, LO, Maritimt Forum og det meste som kan krype og gå av de 90.000 berørte, peker på konkrete prosjekter og ber pent – da føles det ikke godt å bli tildelt oppgradering av grå fartøy.

Norsk Industri og Maritimt Forum har laget en liste over 40 prosjekter og tiltak, satt på prislapp, og servert Erna Solberg, Iselin Nybø og Jan Tore Sanner. I onsdagens lekkasje var det lite som tydet på at lista lå høyt framme i pannebrasken. PR-offiserene i regjeringsapparatet hadde invitert sunnmørsk presse samt TV 2 og NRK til Vard Langsten der de to ministrene smilte pent og forklarte hvordan regjeringens koronatiltak ville lette hverdagen for verft og leverandørindustri. Til sammen 684 millioner kroner skal drysses ned over de neste fire årene. En del skal dekke en ny låneordning for grønn flåtefornyelse, og noe til forskning knyttet til grønn skipsfart.

Det er ikke så lett å få øye på nye penger blant «gamle» som vi kunne finne i revidert nasjonalbudsjett. Da ble det lekket at 100 millioner kroner skal gå til flåtefornyelse. Uansett: Sett i forhold til de 40 prosjektene og tiltakene til 20 milliarder kroner, blir 684 millioner kroner – det vil si 171 millioner kroner i året, litt smått.

Reaksjonene lot heller ikke vente på seg. Telefoner fra Sunnmøre inneholder ord som «pinglete», «puslete», «peanøtter», «skuffet», «Vet de hva de holder på med?»

Les hele artikkelen i Teknisk Ukeblad her.