Verfta fikk støtte i sediment-saken

Verftene kan ikke ta regningen alene. Staten må på banen som i andre fylker.

Fra Debatt I Ulsteinvik

Om politikerne på Mørebenken fikk bestemme, må staten ta en stor del av regningen etter forurensningen utenfor verftene. Det kom tydelig fram under debatten om maritim politikk i Ulsteinvik tirsdag.

Bakgrunnen er at 13 skipsverft i Møre og Romsdal har fått pålegg fra Miljødirektoratet om å lage en tiltaksplan, for å finne ut hva som må gjøres for å fjerne forurensning på sjøbunnen utenfor verftene. Det er også fare for at verftene må ta regningen på flere titalls millioner for opprydding.

Da forurensningen skjedde, var dette innenfor regelverket. Verft i andre fylker har fått betydelig støtte fra staten, mens de 13 i Møre og romsdal ser ut til å måtte betale alt selv. – Vi mener helt klart at staten bør inn med kraftige virkemiddel for å hjelpe verfta, sa Per Ivar Lied (Sp) og fikk full støtte fra Per Vidar Kjølmoen (Ap) som meinte regjeringa burde komme med et signal om dette straks.

Også de andre partiene mener staten må på banen. – Det er urimelig å gi hele regningen til verfta, og vi må finne en balansert løysing. Det skal vi bidra til som best vi kan, svarte Helge Orten (H).

– Dette tenker jeg staten i hovedsak må ta seg av og det må iallfall være likebehandling, sa Harry Valderhaug (KrF).