– Vi er langsiktige eiere og har vært gjennom kriser før

Vard har siden oljekrisen i 2014 tapt 9 milliarder kroner.

Alberto Maestrini
Alberto Maestrini, konsernsjef og styreleder i Vard Group.

- Fem år med nedgangstid kommer ikke til å knekke oss. Men det er sant, vi kan ikke ta hundre år til med tap, sier Alberto Maestrini, konsernsjef og styreleder i Vard Group. Når han sier vi så mener han i denne sammenhengen den italienske eieren Fincantieri.

– Vi er langsiktige eiere og har vært gjennom kriser før, sier konsernsjefen i et intervju med Sunnmørsposten. Bakgrunnen for intervjuet er at Vard Group har levert nok et milliardtap. Resultat før skatt for 2020 ble minus 1,86 milliarder. Summerer man opp tapene verftskonsernet har tatt siden oljekrisen i 2014 kommer man opp i 9 milliarder kroner.

–Fincantieri kjøpte ikke Vard med for kortsiktig fortjeneste, men for å bygge en selskap for framtida, Vi tror at kompetansen og evnene som er unike for Vard er der fortsatt.

- Det er vanskelig å konkurrere mot lavkostland. Til nå har strategien i Europa og Norge vært å beholde ledelsen vi har innen teknologi. Et fartøy som blir levert fra Norge har høyere kvalitet enn skip som er levert fra alle andre land i verden, sier Maestrini. Samtidig viser han til at det er en eviggående konkurranse om å beholde det teknologiske forspranget.

- Jeg vet ikke om vi kan holde de tre Vard-verftene åpne på lengre sikt, det vil markedet bestemme, men når det er sagt har jeg veldig gode grunner til å tro at vi kan fortsette å ha skipsbygging i Norge hvis vi er smarte nok til å forutsi hvilke teknologier vi vil ha bruk for om fem til ti år. Dette er en av de viktigste oppgavene vi har, å arbeide for å beholde det teknologiske forspranget, sier Maestrini.

Les hele intervjuet i Sunnmørsposten her.