Kort nytt uke 13

Kongsberg Maritime omorganiserer. Lite har skjedd med "et kraftig eksportorientert miljø i Ålesund".

Per Håvar Siljan Hjukse
Per Håvard Siljan Hjukse tar over som leder for Propulsion & Handling i Kongsberg Maritime.

Lovet «et kraftig eksportorientert miljø i Ålesund» - men lite har skjedd

Ett år etter at regjeringen lanserte planene om opprette «et kraftig eksportorientert miljø i Ålesund», har lite skjedd. Nå etterlyser stortingsrepresentant Alfred Bjørlo (V) fra Sogn og Fjordane hva som er status.

I 2021, etter mye debatt, foreslo regjeringen Solberg og Næringsminister Iselin Nybø (V) å la en forsterket norsk eksportfinansiering bli ledet fra Vestlandet gjennom en opprettelse av Eksportstrategirådet i Ålesund.

Eksportstrategirådet var planlagt å ha mellom 10 og 15 ansatte og eget styre.

I statsbudsjettet for 2021 ble det bevilget 75 millioner kroner til strategiske eksportsatsinger. Midler som skulle forvaltes av Eksportstrategirådet.

I mars 2022 skrinla dagens regjering denne planen og bestemte i stedet at eksportarbeidet skulle ledes fra Oslo. Til gjengjeld lovet næringsminister Jan Christian Vestre (AP) å bygge opp: «et kraftig eksportorientert miljø i Ålesund», som blant annet skulle ha 10 stillinger i Innovasjon Norge.

Så langt har lite skjedd, ifølge Alfred Bjørlo, og han vil ha svar fra statsråden om hva som er status.

- Jeg var i Ålesund i forrige uke og der påpekte næringslivet at så langt de kan se så har det ikke skjedd mye, og da må jeg jo spørre næringsministeren, sier Bjørlo til Skipsrevyen. Han forteller at det som er blitt sagt er at det kanskje er kommet en til to nye stillinger til sammen.

Bjørlo tror at når man overlater til byråkratiet selv å desentralisere seg selv, så skjer det ikke.

Les mer i Skipsrevyen.

Kongsberg Maritime omorganiserer

Kongsberg Maritime gjør fire endringer i ledergruppen og oppretter den nye divisjonen Integration & Energy.

Per Håvard Siljan Hjukse tar over som leder for Propulsion & Handling, som inkluderer virksomhet blant annet i Ulsteinvik og Brattvåg. Hjukse kommer fra stillingen som EVP Finance hos Kongsberg Maritime og er bosatt i Kongsberg. Wenche H. Andersen fra Kongsberg har til nå ledet Propulsion. Hun har fått ny jobb som selskapets representant i Brussel og er dermed på flyttefot til sommeren.

Johnny Aarseth skal lede den nye divisjonen Integration & Energy der blant annet skipsdesign, elektro og autonomi skal inngå, opplyser Kongsberg Maritime i en pressemelding. Aarseth har tidligere vært leder for områdene dekksmaskineri og subsea.

Divisjonen Global Customer Support tar seg av ettermarked i Kongsberg Maritime, et område som i fjor stod for omtrent 45 prosent av omsetningen i selskapet. Her blir Jouni Raatikainen fra Finland ny leder, og går dermed inn i ledergruppen. I tillegg etablerer Kongsberg Maritime en ny rolle som Chief Technology Officer (CTO). Denne jobben går til Bjørn Jalving, som har vært ansatt i Kongsberg Gruppen i mange år, og begynte sin karriere innen maritim teknologi som forsker hos Forsvarets Forskningsinstitutt. Han er bosatt i Tønsberg.

NTNU, Ulstein og Vard samarbeider

NTNU i Ålesund, Ulstein Group, Sirius og Vard har inngått en ny og unik intensjonsavtale, melder NTNU i en pressmelding. Intensjonsavtalen skal gi skipsingeniører sine første jobber etter endte studier. «Første jobb-intensjon» er et virkemiddel som klyngen og NTNU i Ålesund nå tilbyr studenter som begynner i 2023 og fullfører i 2026. Ordningen forutsetter at studentene samarbeider med bedriftene gjennom studiet og fullfører bachelorgraden uten forsinkelse. Intensjonen om jobb gjelder i seks måneder, men målet er naturligvis fast ansettelse, skriver NTNU i pressemeldingen.


Flere nyheter