Ny NIS-rekord for skipsregistrene

Stadig flere skip seiler under norsk flagg. På to og et halvt år har den NIS-flaggede delen av den norske utenriksflåten økt med 16 prosent til 688 fartøyer.

Skipsregistrene 008

Kilde: Bjørn Segrov, Finansavisen

- Vi må 16 år tilbake i tid for å se tilsvarende gode tall for flåten, sier seniorrådgiver Tone Olsen Risnes i Sjøfartsdirektoratets avdeling for skipsregistrene, til Finansavisen.

- Vi har sett en positiv trend over tid nå, og det er vi glade for. Mange norske rederier ønsker norsk flagg i hekken og med flere skip på norsk flagg sikrer vi også flere arbeidsplasser og styrker Norge som en sterk maritim nasjon, sier Ivar Engan, daglig leder i Maritimt Forum.

Sjøfartsdirektoratets avdeling for skipsregistrene ligger i Bergen. Den store maritime klyngen i byen gjenspeiles også i antall skip som seiler med Bergen i hekken. Det gjelder 281 av NIS-skipene, tilsvarende over 40 prosent av denne delen av den norske utenriksflåten.

- Da er det ekstra gøy at Sjøfartsdirektoratet og avdeling Bergen er en del av klyngen som ikke bare er størst i Norge, men som også er verdensledende i mange segmenter, sier Olsen Risnes.

Fleksibilitet
På andreplass etter Bergen følger Oslo med 93 NIS-registrerte skip. Deretter kommer Stavanger, Haugesund, Ålesund og Skudeneshavn.

Fra 1. juli har skip registrert i de norske skipsregistrene, Norsk Internasjonalt Skipsregister (NIS) og Norsk Ordinært Skipsregister (NOR), tillatelse til bareboat-registrering i utenlandske skipsregistre (bareboat-utflagging). Utenlandskregistrerte skip kan fra samme tidspunkt bareboat-registreres i NIS og NOR.

- Kanskje disse tiltakene kan gi noen av rederiene den fleksibiliteten og konkurransekraften de trenger, sier Olsen Risnes, som håper næringen skal klare seg gjennom den utfordrende perioden man er inne i nå.

Les mer om tall for utenriksflåten på Finansavisen.no (NB krever abonnement)