Danmark vil fornye Sjøforsvaret – hva med Norge?

Nylig la den danske forsvarsministeren en visjon om å gjenoppbygge det danske sjøforsvaret med 40 milliarder danske kroner, eller rundt 52 milliarder norske. Drømmen er å bygge skipene i Danmark.

Knm Storm 1
Arkivfoto: KNM Storm på besøk i Haugesund.

Den samme drømmen har Maritimt Forum, men med norsk fortegn.

– Vi ønsker et program for bygging av standardiserte fartøy til det norske sjøforsvaret og at byggingen skal skje i Norge. Sjøforsvaret må selv vurdere behovet sitt, men ved anskaffelser er det mye å spare på at en så langt som mulig standardiserer innholdet selv om båtene er ulike og tjener ulike formål. Dette gjelder innenfor design, utstyr, drift, beredskap og vedlikehold. Vi er opptatt av at det bevilges penger til Forsvaret for å videreføre prosesser med verft og utstyrsleverandører for å få best mulige standardiserte løsninger på bordet for i neste omgang at bygging ved norske verft skal realiseres. Slike standardiserte løsninger er også eksportvare, sier Ivar Engan i Maritimt Forum.

Da forsvarsministeren i Danmark presenterte sine visjoner medio august, lå krigen i Ukraina der som bakteppe. Som følge av krigen, gir ifølge Danmarks Radio unntaksregler i EUs lovgivning det nå mulig å plassere ordrene ved danske verft der de tidligere, som følge av konkurranse, sannsynligvis ville gått ut av landet.

– Det samme vil være tilfelle her hjemme. Norske verft trenger oppdrag, og vi mener regjeringen nå må handle, sier Engan.