Politiske vilje til å få fortgang i havvindsatsingen​

Regjeringen ha tatt nye skritt i norsk satsing på havvind. - Dette signaliserer politiske vilje til å få fortgang i havvindsatsingen sier Ivar Engan i Maritimt Forum.

Unitech Zefyros

Regjeringens ambisjon er at det skal produseres nesten like mye ny kraft fra havvind som vi produserer totalt i Norge i dag. Satsingen skal bidra til kraft til folk og bedrifter over hele landet.

– Fra dag én i regjering har vi jobbet med å utvikle Norge som havvindnasjon. Med gunstige havområder, arbeidsfolk med verdensledende teknologikompetanse og et godt samarbeid mellom stat og næringsliv har vi alle forutsetninger for å lykkes, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

Det er snakk om å tildele områder innen 2040 som skal gi 30.000 MW. Dette betyr 1.500 havvindmøller. Regjeringen åpner for bruk av ulike nettløsninger. Det vil bli vurdert kabler med toveis kraftflyt, radialer til Europa og radialer til Norge for hver utlysning. Regjeringen tar sikte på å gjennomføre neste runde med tildeling av konsesjoner for havvind i nye områder i 2025. Olje og energidepartementet skal vurdere hvordan konsesjonsbehandlingen kan effektiviseres ved å vurdere konsesjon og godkjenning av detaljplan samlet for dermed spare tid.

- Vi har vært opptatt av såvel toveis kraftflyt som av nye utlysninger og effektiv konsesjonsbehandling slik at hva regjeringen her kommer med, er god musikk. Samtidig er det langt frem til 2040. Enkelte felt kan da først komme i drift i 2050. Vi er utålmodige, men glade for den uttrykte politiske viljen til å få fortgang i havvindsatsingen, sier Ivar Engan, daglig leder i Maritimt Forum.

Du kan lese hele regjeringens pressemelding her.