Slik kan norske verft ta tilbake produksjonen fra Polen

Med slike sveiseroboter kan norske verft ta tilbake skipsbyggingen fra Danmark, Estland og Polen, sier leder av Mechatronics Lab i Grimstad, Svein-Inge Baade Ringstad til Skipsrevyen.

Mil Mars 2021
- Du trenger ikke høgskole for å programmere en sveiserobot, sier leder av Mechatronics lab i Grimstad, Svein-Inge Baade Ringstad. Foto og tekst: Sigbjørn Larsen - redaktør i Skipsrevyen..

- For kort tid siden hadde vi en 63 år gammel sveiser innom her på kurs fra Nymo. Han hadde jobbet der som sveiser i 40 år. – Gløm det, sa han. Jeg har aldri hatt EDB en gang, så det går ikke. – Kom og prøv sa vi, og fikk overtalt ham til å komme å teste sveiseroboten på Mechatronics labben i Grimstad. Han satt her i syv timer så hadde han programmert opp en trelags kilsveis som er sertifisert av DNV. Du skulle sett på gleden i øya på den mannen. Det var rørende og se en som var så fornøyd.

– Det gikk jo himla greit da, sa den sindige sørlendingen. Oversatt: det der var j… bra!

- Du trenger ikke høgskole for å programmere en sveiserobot, forklarer Ringstad. Kan du klare å komme deg inn på vg.no. så kan du klare å programmere en sveiserobot. Vi tror at robotene skal ta jobbene fra oss, men se heller på roboten som et verktøy som letter arbeidet for oss, akkurat som da spikerpistolen kom. Snekkeren fikk en enklere hverdag. Arbeidet gikk mye raskere og uten så mange slitasjeskader i armer og skuldre. Det er sveiserne selv som programmerer sveiseroboten og styrer sveisen for det er de som kan det. Disse robotene kan også flyttes rundt i produksjonen der du trenger dem, fremholder Ringstad.

Nå kan Nymo og andre verft bruke sveiseroboter til å få opp buetida si. På norske verft ligger buetiden på 12-15 prosent. Med roboten kan verftene øke buetida betraktelig. (Den tiden sveisen er i gang.)

- Lang historie kort dette har ført til at verft som Nymo og andre kan flytte produksjonen hjem fra Polen, Estland og land i Øst-Europa, sier Ringstad.


Nymo i Grimstad har investert i nye sveiseroboter. Foto: Peder Håbestad.

Nymo i Grimstad har investert i nye sveiseroboter. Foto: Peder Håbestad.

Nymo investerer i sveiseroboter

- Nymo har i 2020 investert i to nye sveiseroboter levert av Pioneer Robotics i Grimstad, bekrefter Peder Håbestad i Nymo overfor Skipsrevyen. Målsetningen for investeringen er å effektivisere samt redusere sveisetiden i fabrikasjonsprosessen.

- Robotsystemet er laget for å hurtig kunne sette opp maskinen for sveising av store fuger, eller der en skal sveise mange like enheter på en gang, sier Håbestad. Brukergrensesnittet skal være enkelt, slik at alle aldersgrupper på en enkel måte skal kunne håndtere våre robotiserte sveiseoperasjoner. Maskinsystemet utnytter et 3D stereokamera for å få frem profil og snitt for fugen som skal sveises. Denne informasjonen presenteres så på operatørens skjerm hvor han mellom hvert steg kan gjøre plassering og endring for neste steg.

- Systemet representerer en ny generasjon sveiseutstyr, som vil gi positive effekter innen kvalitet, buetidsfaktor og HMS, sier Håbestad. Dette er faktorer som er viktige for at bedriften skal ta nødvendige steg for å bedre konkurransekraften, avslutter Håbestad.