Det kan aldri trenes for mye

Samfunnssikkerhetsminister Ingvild Smines Tybring-Gjedde var på besøk hos Gasum i Risavika for å snakke om sikkerhet.

Ingvil Smines Tybring Gjedde 02
Ingvil Smines Tybring-Gjedde Foto: Thomas Brun, NTB Scanpix

Kilde: Geir Arne Løland, Solabladet.no

– Norge er et av verdens mest digitaliserte land. Det gjør oss sårbare, sier ministeren.

Gasum er navnet på selskapet som siden desember i fjor har eiet og driftet LNG-anlegget i Risavika. Inntil desember var det Skangas, men dette ble kjøpt opp i sin helhet av Gasum som på sin side er heleid av den finske stat.

Med en produksjon av 300.000 tonn flytende naturgass årlig er sikkerhet dermed et naturlig fokus i alt selskapet foretar seg. Det betyr at sikkerhet både for anlegget og for nærmiljøet rundt står i høysetet.

– Vi jobber med sikkerhet daglig. Vi bygger sikkerhet og vi bygger kultur, i tillegg til at vi følger de lover og regler som gjelder, forteller direktør for forsyningslinje, Kenneth Olsen.

Eget fibernettverk
Gasum har virksomhet i både Norge, Sverige og Finland. Mellom de ulike anleggene går et eget dedikert fibernettverk som er isolert fra omverdenen. I tillegg er kontor- og prosessystemene adskilte fra hverandre.

Olsen legger ikke skjul på at et vellykket hacke-angrep kan volde stor skade.
– Det er absolutt mulig å gjøre mye galt om vi hackes, det er derfor vi jobber så mye med dette. Vi lukker oss inne og har adgangskontroller og slikt for å ha kontroll på tilgangen til anleggene. Vi jobber med sikkerhet, og gjør dette suksessivt, sier han.

Særlig dette med hacking og datasikkerhet er noe justisdepartementet ser på med bekymring.
–Cybersikkerhet er vi bekymret for. Norge er et av de mest digitaliserte landene i verden, og det gjør oss sårbare. Men vi tar grep, blant annet gjennom ny sikkerhetslov som tar dette på alvor, forteller samfunnssikkerhetsminister Ingvild Smines Tybring-Gjedde.

Departementet har også utarbeidet ti råd for hvordan næringslivet best kan forebygge sikkerhetstrusler.
– Disse rådene er det viktig å implementere. Det vil redusere antallet angrep med 90 prosent, og rådene har vi utarbeidet i samarbeid med næringslivet, forklarer ministeren.

Plakat: Nasjonal strategi for digital sikkerhet (PDF)