Havn og loser gjør klar for LNG-cruiseskip

Stavangerregionen Havn forbereder nå faste, ukentlige sommeranløp av cruiseskip drevet på LNG. Det første skipet kommer i mai 2020.

Dag Matre 1 Jpg
Maritim sjef i Stavangerregionen Havn, Dag Matre.

Maritim avdeling i havnen har vært på simulatortrening i Amsterdam sammen med loser fra Kystverket. Der trente og simulerte de på mottak av skip i cruisekonsernet Carnival Corp sitt avanserte maritime treningssenter.

Det ble trent på ankomst og avgang med «Iona» til og fra Stavanger havn. «Iona» skal anløpe Stavanger ukentlig fra mai 2020 til og med september 2020. Deretter ligger det godt an til enda flere anløp av slike skip i årene fremover. Skipet er for tiden under bygging for P&O Cruises hos «Meyer skipsverft» i Papenburg, Tyskland. Fartøyet blir det andre i sitt slag i verden og får en kapasitet på hele 5200 passasjerer. Det er 345 meter langt og blir drevet på flytende naturgass (LNG) istedenfor tradisjonelt drivstoff. Dette gjør skipet betydelig mer miljøvennlig enn de fleste andre cruiseskip i verden.

- Simulatortreningen er svært realistisk og det er artig og spennende å se Stavanger fra en simulator her i Amsterdam, rapporterer maritim sjef Dag Matre.