Jakten på Eldorado – grønn omstilling i maritim næring

Vi har alltid lett etter nye muligheter og kalt stedet hvor de måtte finnes alt fra Eldorado til det lovede land. Visste du at det er gull på bunnen av Norskehavet?

Muiscaflåten
I 1969 ble det funnet en figur som viser den antatte opprinnelsen til myten om Eldorado. Figuren er et votiv i gull laget av muiscafolket mellom 600 og 1600 evt., og viser høvdingen – utsmykket med hodeplagg, neseringer og øreringer – på en flåte, hvorfra han angivelig hoppet ned i Guatavitasjøen med offergaver til gudene. Muiscaflåten står utstilt på gullmuseet i Bogotá.

Det var de spanske erobrerne i Sør-Amerika som spredte den mytiske fortellingen om Eldorado til Europa. Gullandet befant seg et sted blant indianerne hvor ingen hvit mann noensinne hadde satt sin fot, og conquistadorene var innstilt på å finne det.

Nok om det. Per Buset i TIOS kunne i Maritimt Forums møte om grønn omstilling og nye områder fortelle at det ikke bare finnes kobolt, sink og kopper i havbunnssedimentene i Norskehavet, men faktisk også små mengder gull, ja dessuten også små mengder sølv. TIOS har vært på kartleggingstokt for Oljedirektoratet, og det var dette Buset fortalte om til de digitalt fremmøtte. 180 var påmeldt til dette siste møtet i Maritimt Forums møterekke om grønn omstilling i maritim næring.

– Mineralutvinning på og under havbunnen kan bli alt fra ingenting til en mega-industri, sa Per Buset.

Denne gangen var det altså «nye områder» som ble omtalt, og som det alltid har vært med det som ligger foran oss, er det ingen som vet helt sikkert. Buset konstaterte altså dette når det gjelder mineralutvinning i havet, men det gjelder også fangst, transport og lagring av CO2 (CCS) så vel som havvind. Også disse to siste mulighetsområdene ble presentert i møtet, av henholdsvis Altera Infrastructure og Edda Wind.

Så meget sagt er nok både CCS og havvind mer modne forretningsområder enn mineralutvinning på og under havbunnen. Det var uansett Tore Guldbrandsøy i Rystad Energy som hadde fått oppgaven å legge frem prognoser for de ulike mulighetsområdene.

Du kan selv sjekke ut både hva han presenterte og hva representantene for TIOS, Altera Infrastructure og Edda Wind sa om hva de tenker om fremtiden og hvordan de skal nå det lovede land.

Presentasjonene finner du her:

2021 03 24 Rystad Energy

2021 03 24 Altera Infrastructure

2021 03 24 Tios

Presentasjonen til Edda Wind er ikke tilgjengelig

Opptak av innleggene kan du se her:

Tore Guldbrandsøy, Rystad Energy

Christian Fjell, Geir Almås og Frank Wettland, Altera Infrastructure

Håkon L. Vevang, Edda Wind

Per Buset, Tios