Valg 2021: Karakter betyr mer enn karakterer

Landbruksminister Olaug Bollestad behersker retorikken, roret og Ryfylkefjordene. Alt på en gang, faktisk, sjukepleier som hun egentlig er.

Olaug Bollestad 2

Vi behøver ikke en gang spørre om hva som knytter henne til det maritime. Olaug Bollestad fører selv ordet. Hun vet på forhånd hvor vi vil med samtalen.

Lofotfiske og krabbeteiner på Vervik
– Farfar hadde flere skøyter som seilte Lofotfiske. Far tok oss med i båt fra første stund. Jeg har tilbrakt utallige timer med fiske, krabbeteiner og ruser i fjorden utenfor Vervik på Tau. Farfar var fiskerbonde. Familien hadde gård i Brattsteinsvika. Broren min driver fortsatt ganske aktivt med fiske og leverer faktisk til enkelte restauranter i Stavanger, smiler hun.

Da er lerretet spent ut og enkelte nyanser av marineblått penslet ut, ispedd sjatteringer av grått og grønt fra makrellens faste rygg.

Men i dag er Olaug Bollestad bare på besøk på Vervik, og det var ikke her hun vokste opp. Det var på Jørpeland. Tau-fergen var for henne en like viktig inngang til det maritime som fisketurene med faren. Slik det har vært gjennom alle tider for vestlendingene.

Sigval Bergesen d.y.
– Onkel seilte for øvrig for Sigvald Bergesen d.y. Jeg husker han kom hjem med tatoveringer på armen, fortsetter hun.

Vi stopper henne.

- Sigvald Bergesen d.y. sier du. Ingenting rommer vel en sterkere klang av maritim kultur og sjøfartshistorie i Stavanger enn det navnet? Ja mer til, Rosenberg Verft med skipsbygging og senere, etter Bergesens tid, hva verftet kom til å bety for olje- og gassnæringen?

– Helt riktig. Ja, jeg har også en god venninne på 88 år. Hun jobbet på regnskap for Sigval Bergesen d.y. og forteller om det ennå, men til saken. Alt hva vi har i dag, er utviklet over tid, og vi må bygge på dette også i fortsettelsen, slår Bollestad fast.

Grønt skifte og CO2-fond
Det ligger mange antydninger i dette. Blant annet hvordan å lykkes med det grønne skiftet. Krf sin førstekandidat til Stortinget vender stadig tilbake til teknologiovergangen vi nå står i. Hvor viktig det er å lykkes med denne. Partiet hun stiller til valg for har programfestet et CO2-fond.

– Vi mener det er klokt å sluse innbetalinger til statskassen fra CO2-avgiften tilbake til grønne investeringer i næringslivet, sier Olaug Bollestad.

Det hele mennesket
Landbruksministeren fører et frodig språk. På ingen måte ufint, det skulle vel bare mangle, Krf-politiker som hun er, men et språk med bilder. Hun er altså mer opptatt av karakter enn karakterer. En karakter er et kjennetegn, men kan også være et merke å navigere etter. Det står fast og lyser i mørket.

– Du har snakket mye om din tilknytning til sjøen, men det var sjukepleier du valgte å bli?

– Jeg kunne ha valgt noe annet. Da jeg skulle velge utdanningsveg, hadde jeg karakterer til å komme inn på så vel medisin som sjukepleie og lærer. Jeg kastet mulighetene opp i en hatt og trakk lodd om hva det skulle bli, ler hun.

Så enkelt var det nok likevel ikke. Olaug Bollestad understreker hvor viktig det er at personligheten skal stemme overens med yrkesutfoldelsen. At du passer inn der hvor du er. Blir en hel person. Dette handler mer om karakter enn karakterer.

Skoleskipet Gann
Det samme gjør nok engasjementet for skoleskipet Gann.

– Krf mener at friskoler skal ha en plass. Vi er opptatt av mangfold. Hva gjelder livssyn, ja, men så viser Gann også at skolen klarer å vise elevene vegen inn i en bærekraftig fremtid.

Veterinærgrensekontrollstasjon på Husøy
– En ting til, helt til slutt. Du tok nylig første spadetak for den nye veterinærgrensekontrollstasjonen i Karmsund Havn. Det skjedde etter at Mattilsynet i 2017 hadde gitt avslag på søknad. Kan du si noe om prosessen?

– Politikk er politikk, byråkrati er byråkrati. Politikere skal spille på lag med byråkratene, men må også ta politiske beslutninger. Vi mente det var riktig å få på plass en slik kontrollstasjon på Vestlandet, ikke minst etter at Storbritannia forlot EU, svarer Olaug Bollestad.

Hun farter videre fra samtalen vår. Nærmest som om en usynlig byråkrat har tatt tak i henne og fortalt at statsrådbilen står og venter utenfor, på veg til et møte i statsråd, eller annet, hva vet vi. Men at hun ikke sitter og venter på at ting skal skje, synes klart. Det har vel noe med karakter å gjøre det også.

(Intervjuere Fride Solbakken og Sverre Meling jr.)