Valg 2021: Om bord på Norges stolthet

Tina Bru har stått i resepsjonen på SS Norway. Tatt imot cruiseturister og vist dem videre til skipets herligheter. Litt som å være olje- og energiminister.

Tina Bru 1
Om bord på M/V Saga Forest i 1995

For Tina Bru sitt politiske prosjekt handler ifølge henne selv om å kanalisere ressursene mot verdiskaping og flere arbeidsplasser. Særlig etter pandemien når mange står uten arbeid. Kort sagt, legge grunnlaget for gode opplevelser for folk flest. Derfor stiller hun til valg som Høyres førstekandidat i Rogaland.

Men la oss begynne med begynnelsen.

Maritime minner fra USA
Hun ble født i Moss i 1986, men oppveksten var i USA.

– Far er opprinnelig sjømann fra Stavanger. Han dro til sjøs som veldig ung, men tok skolene. Endte opp som kaptein. På tank og i cruise. Mor er fra Moss, forteller statsråden.

«Statsråd» er likevel en litt høytidelig måte å omtale Tina Bru. Særlig når hun har fortalt oss om arbeidsuken hun hadde om bord i SS Norway. I sin tid et verdensberømt norskflagget cruiseskip. Intet mindre enn Norges maritime stolthet. Hun gikk på ungdomsskole i USA. Faren var i Norwegian Cruise Line, rederiet som eide SS Norway. Men ikke bare dette.

– Jeg husker dessuten godt da jeg var med far om bord i et tankskip utenfor Vancouver. Det var jul, men ingen fredelig julefeiring. Bølgene gikk høye, og på bordet seilte glass og kjørler frem og tilbake.

Tina Bru er en upretensiøs og tillitsfull formidler. Blikket er åpent.

– Mor og far har hytte på Hå på Jæren. Derifra kan vi se havet i vest og kjenne naturkreftene direkte på kroppen, sier hun.

Mesteparten av tiden i USA bodde Tina Bru i Houston og Galveston. Dette var Norwegian Cruise Line sin hjemmehavn, men hun har også bodd i Florida og Connecticut.

– Jeg likte Texas best. Kulturen minner litt om den hjemme. Folk som bor der, i alle fall på kyststripen mot Mexicogulfen, forstår hva det handler om. Dette å kunne leve av havet. Det er en arbeidsom kultur. De spør ikke om hjelp. De ordner opp selv.

Husbygging i Stavanger
Tina Bru er gift og har et barn. De bygger for tiden hus i Stavanger.

– Får dere utsikt mot sjøen?

– I øverste etasje kan vi se en flik av Stokkavannet, ler 35-åringen.

Så blir det uansett å være en del i Oslo for hennes vedkommende. Valget vil avgjøre om Høyre fortsetter med regjeringsmakt, men det skal et politisk jordskjelv til for at Tina Bru ikke kommer inn på Stortinget.

Energimelding og veiledning
Som olje- og energiminister legger Tina Bru den 11. juni frem både en energimelding for Stortinget samtidig som hun presenterer veiledningen for konsesjonstildelingen på Utsira Nord og Sørlige Nordsjø II, havvindfeltene like utenfor Rogaland. Man trenger ikke være politisk skarpskodd for å tenke at det blir energipolitikk på henne i lang tid fremover.

– Det er enorme muligheter for den maritime næringen i Norge. Det handler om hele energibildet, herunder både havvind og mineralutvinning på havbunnen, sier Tina Bru.

– Ser du behovet for et hjemmemarked for flytende havvind for at norsk leverandørindustri skal kunne ta en global posisjon?

– Ja, det gjør jeg, selv om jeg ikke tenker vi nødvendigvis vil trenge kraften i Norge, i alle fall ikke på kort sikt.

– Er du opptatt av å sikre et aktørmangfold ved konsesjonstildelingen på Utsira Nord og Sørlige Nordsjø II?

– Dere får vente å se hva som kommer den 11. juni, men prinsipielt er jeg opptatt av aktørmangfold, svarer Tina Bru.

Norges stolthet
Om Tina Bru har hatt arbeidsuke på SS Norway og en maritimt preget oppvekst blir det for drøyt å legge Bjørnstjerne Bjørnsons ord i hennes munn; «Våre ære og vår makt, har hvite seilt oss brakt». Men hun er utvetydig i sin hyllest til den maritime næringen.

– Den har vist en utrolig omstillingsevne, sier hun.

Dessuten har hun «en lyseblå tiltro til landet» som det heter i «Norge i rødt hvitt og blått».

– Norge må være med å levere hva verden trenger. Det er konflikter knyttet til det meste. Olje og gass. Havvind. Mineralutvinning på havbunnen. Vi har forutsetninger for å løse konfliktene samt levere innenfor de beste standarder, for eksempel med hensyn til helse, miljø og sikkerhet.

Som kandidat fra Rogaland til stortingsvalget i september, fornekter Tina Bru seg ikke.

– Og Rogaland har særskilte forutsetninger for å kunne levere, avslutter hun.

Tina Bru Collage

Intervjuere: Fride Solbakken og Sverre Meling jr.