Ship of the year 2021

Den hydrogen-elektriske passasjerferje "Hydra", er tildelt Skipsrevyens Ship of The Year 2021. «Hydra» er bygget for Norled ved Westcon Yards i Ølen og designet av LMG Marin. Vi gratulerer!

Mf Hydra Norled

Kilde: Skipsrevyen

Samferdselsminister Knut Arild Hareide delte ut Skipsrevyens Ship of The Year til hydrogenferjen MF «Hydra». Utdelingen foregikk om bord i fartøyet, og du kan se hele utdelingen her.

- Kombinasjonen av hydrogen og elektrisk drift gjør MF Hydra til en av de mest miljøvennlige fergene i verden. Hydrogen, som er et nullutslipps drivstoff, viser også lovende egenskaper for å kunne være et alternativt drivstoff for skip, også over lengre havstrekninger, sier juryens leder og ansvarlig redaktør i Skipsrevyen Gustav Erik Blaalid.

Norleds administrerende direktør, Heidi Wolden, tok imot prisen på vegne av rederiet. Det er andre gangen Norled vinner den prestisjefulle prisen. Sist vant de med MF «Ampere», verdens første helelektriske ferje, i 2014.
- For Norled markerer MF «Hydra» starten på hydrogeneventyret. Det er en milepæl for bransjen og Norled. I 2014 var vi så heldige å vinne Ship of the Year for MF «Ampere». Det var også starten på en elektrisk revolusjon i ferjebransjen. Seks år senere har vi nå kommet til hydrogenfartøyet, MF «Hydra», sa hun.

Skroget til MF «Hydra» ble bygget ved Celik Norse i Tyrkia, før det ble slept til Ølen for ferdigstillelse ved Westcon Yards.

Leder for skipsbygging ved Westcon Ølen, Endre Matre, smilte fra øre til øre da han mottok prisen på vegne av det store teamet som har bygget ferjen.
- Vi er uhyre stolte over å ha vunnet denne prisen. Westcon Yards setter stor pris på at vi igjen ble nominert til årets skip, sist nådde ikke «Viking Lady» helt opp. Å stikke av gårde med seieren med «Hydra» i lag med våre gode samarbeidspartnere Norled og LMG er ekstra kjekt

Daglig leder i LMG Marin, som har designet fartøyet, sa de var veldig stolte av å endelig vinne Ship of The Year prisen.
- Og helt ærlig må jeg si at «Hydra» er en verdig vinner, fastslo han.

- Norled har med dette prosjektet og tidligere prosjekt vist at de er et innovativt og framoverlent rederi med høye ambisjoner når det gjelder å kutte utslipp. Det er også svært kjekt å se at flere bedrifter på Vestlandet har bidratt til å designe og ferdigstille fartøyet. Dette viser at den maritime klyngen på Vestlandet er verdensledende på ny teknologi og grønne løsninger, sier daglig leder i Maritimt Forum for Stavangerregionen, Fride Solbakken.

Statsministerens tale
Statsminister Erna Solberg (H) tok seg tid til å gratulerer vinnerne. I en forhåndsinnspilt tale gratulerte hun de verdige vinnerne.
- Prisen går til et banebrytende prosjekt som utfordrer teknologiske løsninger og design, men også regelverket, sa Solberg.

Hun understreket at begrepet grønn skipsfart sjelden har hatt større gyldighet enn i dette prosjektet.
- Gratulerer så mye, avsluttet Statsministeren.

Les hele saken her