Er Averøy årets maritime kommune?

Averøy Havn når det autonome fartøyet "Eidsvaag Pioner" gikk fra kai. 
Foto: Kongsberg Maritime 

“Ja!” Sier ordfører Ingrid Ovidie Rangønes. Og lista over argument er lang.

Averøy kommune er en av de nominerte kommunene som konkurrerer om å bli den regionale vinneren av “Årets maritime kommune”.

Utrolig stort å bli nominert!
— Ordfører Ingrid Ovidie Rangønes

Ytterst i havgapet på Nordmørskysten ligger fartøyene og fiskerinæringen tett i tett, med industri, havbruk og servicenæringer som naboer. Det er 80 fiskere på BladB i Averøy, og hele 42 fiskeriregistrerte fartøy. Kommunen er hjem til ca 5800 mennesker. Kommunen kan også skilte med å være hjem til “Kystens Mercedes” Bremsnesbåten, en båt som fikk svært godt omdømme langs hele norskekysten. Hjemmet til flere oppfinnelser har øyriket i havgapet vært, og ombord i fartøy over hele verden kan du finne en Triplex - en spesialisert vinsj som ble oppfunnet på Averøy, og som revolusjonerte fiske med not.

Fiske og fangst har til alle tider vært en bærebjelke i Averøy. Naturgitte forhold og folk med pågangsmot og driv, har sørget for det.
— Ingrid Ovidie Rangønes

Averøy har i dag en moderne fiskeflåte og er en av Norges største kommuner innen fiskeoppdrett og fiskeri. Dette har gitt godt grunnlag for etableringen av maritim industri og næringsliv innen fiskeforedling, salg, service og utstyr. Verdiskapingsrapporten for 2024 viser at den maritime næringen alene i Averøy kommune har en omsetning på 350 millioner og en verdiskaping på 120 millioner.

Godt å se at ungdommen fører arven videre

Fisker Johannes Ormset (t.v) og ordfører Ingrid Ovidie Rangønes. At ordføreren tar turen ut og holder seg oppdatert innenfor næringen, er en selvfølge. Foto: Christoffer Folland

Averøy satser stort på maritim næring, og har skjønt at rekruttering er nøkkelen til videre suksess. For å inspirere ungdom til å velge fiskeri, startet Averøy kommune og Nordmøre fiskebåt opp pilotprosjektet Ungdomsfiske. Et prosjekt som også flere kommuner har koblet seg på, og som omtales som et svært vellykket prosjekt. Ordføreren forteller at antall unge sjarkfiskere har økt.

Skal man lykkes med rekruttering må man også lykkes med rekruttering av flere kvinner. Det har Averøy Kommune forstått, og gjennom samarbeid med Nordmøre Fiskebåt er de med på “Havfrua Nordvest”

Kommunen kan også skilte med å ha ansatt en egen rådgiver for samfunnsutvikling. I tillegg forteller ordføreren at kommunens næringsutvalg jobber opp mot næringen, blant annet gjennom næringsfondet som skal gi støtte til næringsutvikling i kommunen.

Jeg er ikke så sikker på at alle er klar over alt som skjer på Nordmøre? Og kanskje må flere politikere gjøre seg kjent med Averøy kommune. Lista over denne kommunens satsing på eget næringsliv er ikke annet enn imponerende.
— Elise Fiske, daglig leder i Maritimt Forum Nordvest

Å sette seg selv på kartet har også kommunen forstått alvoret av. Derfor sørger kommunen for at den maritime næringa også skal være til stede i regionale konferanser og nettverk der hvor det er relevant og aktuelt. Blant annet så har unge, lokale fiskere og aktører fra havbruk fått presentere seg i næringslivskonferanser og kystens landsomfattende samarbeid "Nettverk fjord og kystkommuner".

Ordføreren forteller: - Det handler om å gjøre maritim næring og aktivitet kjent for de som står på beddingen til å velge yrke. Jeg velger å bruke ordene til en av ungdommene: "Jeg var ikke klar over at det var så mange yrkesmuligheter innenfor denne næringen. Dette har jeg lyst til å gjøre videre!" Slike utsagn er vårt beste skussmål, avslutter ordføreren.

Til slutt vil jeg nevne at ingen Averøy-registrerte fartøy forlater kai uten at kommunevåpenet er ombord. Det er med stolthet vi ser at det er på plass i styrhuset. På den måten er Averøy alltid med, uansett hvor på havet båtene ferdes. 
— Ingrid Ovidie Rangønes

Vinneren skal også representere hele regionen i den nasjonale konkurransen. Og Averøy kommune er absolutt en verdig kandidat til å bære ledertrøya.

Forrige
Forrige

Kommentar: Et veiskille i Vestlandets historie

Neste
Neste

Deep Wind Offshore tar teknologiselskapet Spoor til nye markeder