Første fiskeeksport til USA
Den første eksportlasten med fisk fra Norge til USA gikk med hardangerjakten Skjoldmøen i 1863. Hvilken toll som ble ilagt lasten, er uvisst.
En modell av Skjoldmøen utstilt på Bergen Sjøfartsmuseum.
Den 9. oktober i år er datoen som markerer de 200 årene som har gått siden 1825 da sluppen Restauration ankom New York med 53 emigranter. Dette regnes som begynnelsen på den organiserte utvandringen av nordmenn til Amerika.
Restauration målte 16 meter i lengde. Skjoldmøen var hakket større med en lengde på 18 meter, men hadde kun et mannskap på seks og seilte uten emigranter ombord. Den førte derimot sild, ansjos og tørrfisk med en reiserute mye lik den store strømmen av utvandrere på 1800-tallet, dvs. fra Bergen til Quebec og deretter opp St. Lawrence elva og så over Eriesjøen, Huronsjøen og Michigansjøen til Chicago.
Chicago var et knutepunkt for mange norske utvandrere i søken etter jord i Midtvesten, men mange slo seg også ned i selve byen, og mottakelsen Skjoldmøen fikk i Chicago den 16. juli 1863 gjorde at lossingen av fisk måtte utsettes. Mange norsk-amerikanere møtte frem.
Turen Skjoldmøen gjorde i 1863, altså midt under den amerikanske borgerkrigen, regnes som det første forsøket på å etablere en godslinje direkte fra Norge til USA. Returlasten bestod av hvetemel, skinker, tobakk, huder, petroleum og oljelamper.
Skjoldmøen var bygget på Halsnøy i 1856.
(Tekst og foto SMe. Kilder: Bergen Sjøfartsmuseum og Halsnøy historiske senter.)