Sjø og land hand i hand
Personalhuset Haugesund og Personalhuset HRC Offshore sin virksomhet kan sammenfattes med referanse til Arbeiderpartiets slagord fra valgkampen i 1933, «by og land hand i hand», men der stanser også likheten, i alle fall nesten.
F.v. Sondre Sande, Tom Monclair Larsen og Tor Skjoldal.
Synergier
– Det handler om synergier. Folkene våre er subsea-personell, rigg-personell, sjøfolk og sjukepleiere som jobber offshore. Kundene våre er undervannsentreprenører, serviceselskaper innen olje og gass foruten selvsagt rederiene, både de som har rigger og de som har skip nasjonalt og internasjonalt, sier Sondre Sande som leder Personalhuset HRC Offshore med utgangspunkt i hovedkontoret i Haugesund.
– Vi har avdelinger i Bergen, Stavanger og Ålesund, føyer han til.
Personalhuset HRC Offshore rekrutterer til sjø- og offshorebaserte stillinger, mens Personalhuset rekrutterer til landbaserte stillinger.
– Her ligger synergiene. Kompetansen i en rekke stillinger på sjøen overlapper med behovene i selskapenes landorganisasjoner og motsatt. Vi finner de som passer best i de ulike rollene både på sjø og land og kan se kvalifikasjonene i sammenheng, forklarer Tom Monclair Larsen. Også han sitter i Haugesund, men han leder rekrutteringsvirksomheten for Personalhuset på nasjonalt nivå og sitter i denne egenskap i selskapets ledergruppe. Personalhuset HRC Offshore inngår som en selskapsenhet i Personalhuset.
En tredje person som møter oss i de lyse og trivelige lokalene på Norheim er Tor Skjoldal. Han er leder for Personalhuset, avdeling Haugesund.
– Det er som med den maritime klyngen. Man blir bedre sammen. Slik er det også med Personalhuset og Personalhuset HRC Offshore, eller med «sjø og land hand i hand». Egentlig synes jeg et en slik overskrift rammer inn virksomheten vår på en veldig treffende måte, sier Tor Skjoldal.
Midt i den maritime klyngen
Men det er mye som treffer når det kommer til Personalhuset. Kundelisten er et uttrykk for dette. Her inngår lokale, maritime lokomotiver, eller kanskje vi skal si taubåter, som blant andre DeepOcean, Edda Wind, Reach Subsea, NOR Offshore Rental, Karmsund Havn og Dof Subsea, Østensjø Rederi og Eidesvik Offshore, men det grunnleggende er kunnskapen som sitter mellom ørene på medarbeiderne i Norevegen på Norheim. Kunnskap som handler om å bygge organisasjoner på sjø og land med de til enhver riktige personene til de ulike rollene.
– Det har vært veldig givende og lærerikt å få være med å rekruttere en hel rederiorganisasjon. Jeg tenker på Edda Wind hvor vi har fått lov å være med å bygge administrasjonen fra et fåtall medarbeidere da rederiet fortsatt var samlokalisert med Østensjø Rederi i Sjøfartsbygget på Indre kai til dagens virksomhet i 24/7-bygget, til nær et trettitalls ansatte i dag, sier Tom Monclair Larsen.
Lina Tørresdal
DeepOceans foretrukne på land
DeepOcean er et annet eksempel selv om det her ikke har vært snakk om å bygge organisasjonen fra bunnen av. På den annen side er DeepOcean i sterk vekst. Den siste perioden har Personalhuset bistått selskapet i flere større rekrutteringsprosesser både onshore og offshore. Formålet har vært å gjøre effektive og rettferdige prosesser, med alt fra 20 til 1.600 søkere på stillingene.
- Sammen har vi drevet frem nye og bedre måter å jobbe på. Dette kan kanskje illustreres med at DeepOcean nylig søkte etter ROV-traineer og fikk ikke mindre enn 1.600 søkere. DeepOcean skalerte selv ned til 200 aktuelle for så å koble oss på. Vi kjørte ulike ferdighetstester på disse 200, tester som er relevante for egenskaper en ROV-pilot må ha, før et utvalg gikk videre til asynkrone videointervjuer og til slutt fysiske intervjuer, forklarer Lina Tørresdal.
– Jeg sier med stolthet at vi er DeepOceans foretrukne leverandør av rekrutteringstjenester på land. Dette handler ikke bare om medarbeidere i nye stillinger. Vi hjelper også til med å finne de rette personene til opprykk i ulike stillinger. Da handler det ikke bare om ansenitet, men heller mer om egnethet, sier Tor Skjoldal
Meritokratiets fanebærer
Meritokrati med andre ord, eller dette med at posisjoner tildeles etter graden av ferdigheter og evner, kort sagt egnethet. Ikke «vennskap og kjennskap», eller andre subjektive kriterier.
Det kan også være en overskrift på Personalhuset og Personalhuset HRC Offshore sin virksomhet, om ikke mer for å bruke opp det politiske vokabularet for denne gang:
Meritokratiets fanebærer!
(Tekst SMe. Foto Personalhuset)