Slottsbesøk med gjenferd på menyen

Dragsholm slott. Hotell og restaurant i dag. Vakker fuglesang. Sjællandsk bølgende, grøderikt landskap, men med en makaber slottshistorie som binder Karmsundet til stedet, og til Skottland og Europa tillike.

Dragsholm slott ligger vest på Sjælland ikke langt i fra Kalundborg.

Royale eskapader

Maria Stuarts elsker, jarlen av Bothwell, ble tatt til fange på Høyevarde i 1567, samme året som Maria Stuart flyktet fra Skottland til England.

Dette har vi skrevet om tidligere. Nytt nå er selve «åstedsgranskningen»; ja nettopp, Dragsholm slott like utenfor Kalundborg hvor Equinor lenge eide et raffineri.

Med Maria Stuart og jarlen av Bothwell vikles Karmsundet på sett og vis inn i begivenheter som omtales i europeiske versjoner av verdenshistorien. For alle vet at skottenes katolske dronning møtte døden med dronning Elizabeths, om enn nølende, godkjenning i 1587. Ikke rart da, at spanskekongen året etter sendte sin armada inn i den engelske kanalen.

Jaktstuen på Dragsholm slott.

Da Maria Stuart flyktet, var hun blitt gift med jarlen av Bothwell, eller James Hepburn som han egentlig het. Ikke bare det. Sammen stod de mye mulig bak mordet på Marias første ektemann, Lord Darnley. Kort fortalt forklarer dette begges flukt. En mot sør. Den andre nordover over Orknøyene og Shetland til Norge.

Rundbrenneren

Bothwell var ikke bare en mulig morder. Han var også en rundbrenner. Før han kastet seg over skottenes dronning hadde han nylig vært gift med Lady Jean Gordon, men av lokal interesse er heller at han før dette igjen, nærmere bestemt i 1559, hadde inngått en forlovelse i Danmark med Anna Rustung. Hun var datteren til Kristoffer Trondsson Rustung. Admiralen fra Kvinnherad. Han som dagens maritime leverandørbedrift, Tronds Marine, har hentet sitt navn fra. Eller han som står i et tolvte slektsledd før dagens Trygve Seglem i Knutsen OAS Shipping. Dette siste basert på Erik Bakkevigs omfattende slektshistoriske arbeider.

Til stede også på Dragsholm slott. Bysten til Bjørnstjerne Bjørnson til venste.

Ikke rart at Anna Rustung fikk sin forhenværende kjærlighet anklaget etter at han ble arrestert på Høyevarde mistenkt for piratvirksomhet, og så sendt til Bergen. Som forsmådd trolovet var hun nok passe forbannet. Jarlen av Bothwell ble inntil videre satt på Bergenhus Festning, men han ble senere sendt til arrest nærmere kongen i København hvor han endte som sinnssyk fange på Dragsholm slott. Godt mulig mistet han forstanden som følge av å sitte innesperret i en celle samtidig som han kunne bivåne alle kongens festligheter som fant sted på slottet.

Utsøkt pinsle!

Gjengangeren

Om aldri så mye fange, så ble Jarlen av Bothwell lagt i vigslet jord under kirkegulvet i Fårevelje kirke nær Dragsholm. I alle fall tror man det. Likevel var det en etterkommer av ham i Skottland som i 2006 ville ha liket «hjem». Slikt kunne det ha blitt politikk av mellom danske og skotske myndigheter. Tross alt utgjør jarlen av Bothwells historie en del av den danske.

Men altså også en del av den norske, ikke minst vår egen lokale historie, ja til og med den lokale, maritime historien.

Da får det så være at jarlen skal gå igjen på Dragsholm slott.

Kan tenkes hadde Jarlen av Bothwell deler av dette utsynet fra cellen sin. Det gjorde nok ikke fangenskapet lettere å bære.

(Tekst og foto SMe)

Forrige
Forrige

Ny cruisehavn åpnet i Skudeneshavn

Neste
Neste

UPTIME tilbake på lokale hender