Grimstad – en maritim kraft med historisk tyngde og innovasjonsvilje

Grimstad har seilt stødig som en maritim kraft i Norge i flere hundre år. Med røtter i stolte seilskutetradisjoner og sterke rederslekter, har byen langs Sørlandskysten gjennom generasjoner vært et sentralt knutepunkt for sjøfart og industri. I dag kombinerer Grimstad det beste fra historien med nytenkning, høyteknologi og forskning – og fremstår som en levende, fremtidsrettet maritim næringsklynge.

UiA Campus Grimstad

Kobler historie med høyteknologi– et maritimt samfunn i kontinuerlig utvikling

Grimstad er kjent for sin tradisjonsrik rederivirksomhet, hvor flere rederier har vært i samme families eie i over hundre år. Disse har tilpasset seg skiftende tider, og driver i dag virksomheter som spenner fra internasjonal shipping til høyteknologisk utvikling, samt investeringer i regionen som bidrar til næring, utdanning og forskning.

J.J. Ugland-konsernet innehar lang historie innen tradisjonell shipping. Rederivirksomheten er fremdeles størst og mest verdifull, men konsernet har under ledelse av Knut N. T. Ugland også investert i segmenter utenfor konsernet tradisjonelle satsningsområder slik som nytt hotell i Grimstad, annen eiendom, kraft og lakseoppdrett.

– Shipping står fortsatt for 76 prosent av balansen og vi skal fortsatt være et fullintegrert rederi med hovedkontor i Vikkilen, understreker Knut N. T Ugland (Kilde: Agderposten).

To store moduler til Valhallfeltet har vært svært innbringende for Nymo og Ugland, her representert ved eier Knut N. T. Ugland (tv) og administrerende direktør Øystein Beisland til høyre. Foto: Synnøve Skeie Fosse, Agderposten

Året 2024 ble et utmerket godt år for J.J. Ugland konsernet, og spesielt for Nymo som er en sentral industriarbeiderplass i Grimstad. Bedrifter som Nymo er helt sentrale for den maritime industrien i regionen, og med leveranser av avanserte moduler og strukturer til den globale offshoreindustrien og fornybare prosjekter, er Nymo et tydelig eksempel på høy kompetanse, eksportrettet verdiskaping og evne til omstilling.

– Vi har økt fra omkring 180 ansatte for to år siden til cirka 250 ansatte nå. Totalt med underleverandører og innleide har vi hatt over 800 engasjerte døgnet rundt siden sommeren 2024. Det har vært enorm aktivitet og høy bemanning, sier administrerende direktør i Nymo, Øyvind Boye (kilde: Agderposten)

Administrerende direktør på Nymo i Grimstad, Øyvind Boye.

Foto: Synnøve Skeie Fosse / Agderposten Arkiv

Det finnes et bredt lag av teknologibedrifter, maritime leverandører og produksjonsmiljøer i Grimstad som med samarbeid og leveranser på tvers, leverer spesialisert kompetanse til den maritime næring. Samspillet mellom erfaring, langsiktig eierskap og innovasjonsvilje har gjort Grimstad til et attraktivt hjemsted for maritime aktører.

Teknologi og innovasjon – UiA og MIL-labben

Den maritime sektoren i Grimstad står ikke stille. Universitetet i Agder (UiA), med campus i byen, har befestet sin rolle som teknologisk spydspiss. Spesielt Mechatronics Innovation Lab (MIL), som er et nasjonalt testsenter for ny teknologi innen automasjon, robotikk og digitalisering gir en viktig ressurs for både studenter og næringsliv.

UiA og MIL gir tilgang på forskningsinfrastruktur, tverrfaglig samarbeid og utdanning som direkte støtter den maritime industrien. Disse institusjonene utdanner ingeniører og spesialister som i stadig større grad blir værende i regionen – og forsterker den lokale verdiskapingen.

– Finalistplasseringen er en sterk anerkjennelse av Grimstads næringsliv og kunnskapsmiljøer. Ikke bare har vi et næringsliv som tør å satse, men vi har også solide utdannings- og kompetansemiljøer som rigger oss for fremtiden. Både Universitetet i Agder og Fagskolen i Agder er viktige samarbeidspartnere for oss, og utdanner arbeidskraft som styrker den maritime næringen – regionalt og nasjonalt. Simulatorene på Fagskolen er et godt eksempel på hvordan vi kobler avansert teknologi og praksis i utdanningen, forteller Næringssjef i Grimstad, Bodil Slettebø.

Politisk vilje og samarbeid

Et sterkt og fremtidsrettet samarbeid mellom næringsliv, akademia og kommune preger utviklingen. Ordfører Beate Skretting har vært en aktiv støttespiller for næringsvekst og kunnskapsbasert industri, og har ved flere anledninger løftet fram maritim sektor som en viktig bærebjelke i kommunens utvikling.

– Det er utrolig stas at Grimstad er finalist som Årets maritime kommune! Dette er en anerkjennelse av både vår solide maritime historie og den spennende utviklingen vi ser i dag. Finalistplasseringen viser at vi er på rett kurs – og at samarbeidet mellom næringsliv, kommune og akademia gir resultater, forteller Ordfører Beate Skretting.

Grimstad er et sted der havet møter høykompetanse. Den unike kombinasjonen av akademia, industri og historie gjør kommunen til en attraktiv arena for fremtidens maritime løsninger.

Ordfører Beate Skretting fortsetter:

- Vi er spesielt glade for å ha et næringsliv som satser, slik som for eksempel J.J. Ugland-konsernet. Samtidig er vi opptatt av å utvikle Grimstad som en moderne og fremtidsrettet sjøfartsby – hvor bærekraft, kompetanse og samarbeid står i sentrum. Vi bygger Grimstad videre på vår stolte maritime identitet.

Grimstad er et fremragende eksempel på hvordan historie, kompetanse, samarbeid og industriell styrke smelter sammen til en kraftfull maritim kommune – med blikket trygt rettet mot fremtiden.

- Grimstad kombinerer historisk forankring, høy kompetanse og et moderne maritimt næringsliv – og vi samarbeider for å utvikle maritime løsninger som løfter næringen og regionen fremover, avslutter Næringssjef Bodil Slettebø.

Grimstad – der kyst, kunnskap og kraft går hånd i hånd.

Det handler ikke kun om tallenes tale, men også om historiene som viser kraften og dynamikken i samarbeid mellom politikk og næringsliv. I Grimstad har lokalpolitikerne vært tydelige støttespillere for maritim næring, enten det gjelder tilrettelegging for industriutvikling, satsing på utdanning og forskning, eller aktiv deltakelse i regionale samarbeidsprosjekter. Denne helhetlige tilnærmingen gjør at næringen får forutsigbarhet og støtte – og kommunen får tilbake i form av arbeidsplasser, innovasjon og bærekraftig vekst.

Med en sterk maritim historie, og en nåtid preget av høyteknologisk industri, innovasjon og utdanning, seiler Grimstad opp som en sterk kandidat til tittelen Årets maritime kommune.

 
Kilder:
https://www.jbugland.no/eiendom-prosjekt/uia-grimstad-mil 
https://www.dn.no/marked/knut-nikolai-tonnevold-ugland/jj-ugland-holding/skipsfart/knut-ugland-har-doblet-milliardarven-etter-bestefar-ikke-sa-galt/2-1-1822770
https://www.agderposten.no/naeringsliv/i/W0MdlK/har-doblet-arven-etter-bestefar           
https://www.fvn.no/nyheter/okonomi/i/al9pmE/dro-inn-over-400-mill-soerget-for-ugland-rekord
https://www.agderposten.no/naeringsliv/i/qPaQGO/250-ansatte-fikk-utdelt-bonus-etter-rekordaar
https://www.dn.no/shipping/knut-nikolai-tonnevold-ugland/jj-ugland-holding/shipping/ugland-passerer-en-milliard-i-cash-lurt-a-holde-kruttet-tort/2-1-1622948 
Neste
Neste

Emigrantskuten Haugesund - hvem reiste til Quebec i 1865?