Kan Pilar 2 ødelegge for rederiskatteordningen?
Spørsmålet ble stilt da PwC, Haugesund Rederiforening og Maritimt Forum samlet et sekstitalls personer fra shipping- og offshorebransjen til sosial og faglig samling.
Per Christian Ask er partner og advokat i PwC.
Samlingen fokuserte bredt på bærekraftsrapportering, AI og teknologi, klimarisiko, EU ETS, FuelEU Maritime foruten Pilar 2 og rederiskatteordningen.
Pilar 2
Pilar 2 er også kjent som Global Anti-Base Erosion (GloBE) Model Rules. Dette er et internasjonalt initiativ hvor over 140 land har blitt enige om å sikre at selskaper betaler minst 15 % skatt, uansett hvor de opererer. Målet er å hindre selskaper fra å flytte overskudd til lavskatteland for å slippe unna skatt.
- Ordningen skal sikre at multinasjonale selskaper bidrar rettferdig til skattesystemene i landene de opererer i. OECD har introdusert Pilar 2. Dette skal hindre skatteunndragelse og konkurranse om lavest mulig skatter, sa Per Christian Ask i PwC.
Hvordan fungerer Pilar 2?
Pilar 2 innebærer at hvis et selskap betaler mindre enn 15 % skatt i et land, kan hjemlandet til morselskapet kreve inn differansen opp til 15 %. Denne regelen kalles «Income Inclusion Rule» (IIR/skatteinkluderingsregelen).
Dersom morselskapets hjemland ikke har innført Pilar 2, kommer «Undertaxed Payment Rule» (UTPR/skattefordelingsregelen) til anvendelse. UTPR går ut på at hjemstaten til eventuelle datterselskap kan kreve inn differansen, dersom morselskapsjurisdiksjonen ikke gjør det.
Regelverket åpner også for at selskapets hjemstat selv kan kreve inn differansen. De kan i så fall innføre en «Qualified Domestic Top-Up Tax» (QDMTT / kvalifisert nasjonal suppleringsskatt) tilsvarende differansen. Denne regelen har forrang foran de to andre igjen.
På grunn av disse reglene, vil det ikke lenger lønne seg for multinasjonale selskaper å flytte overskudd til lavskatteland. De risikerer i så fall bare å måtte betale mer skatt i øvrige land.
Godt oppmøte i Haugesund Rederiforening.
Hvem gjelder Pilar 2 for?
Regelverket rammer multinasjonale selskaper med en effektiv skatterate på mindre enn 15 %. Terskelen for inntreden er at konsernet samlet har en omsetning på minst 750 millioner euro.
For å beregne effektiv skatterate oppstiller reglene omfattende og detaljerte prinsipper for utregning. Det er først dersom denne effektive skatteraten er lavere enn 15 % per land at Pilar 2 trer inn.
Kan Pilar 2 ødelegge for rederiskatteordningen?
- Selv om Norge generelt har en høyere skattesats enn 15 %, er rederiskatteordningen et spesialtilfelle. Rederier som er del av konsern med omsetning over 750 millioner euro og har en lav effektiv skatterate, vil derfor kunne bli rammet av Pilar 2 reglene, sa Kent Hodne fra PwC, men føyde til:
- Ingen regel er imidlertid uten unntak, og inntekter fra internasjonal skipsfart inngår i utgangspunktet ikke i Pilar 2. Unntaket omfatter imidlertid ikke innenriksfart, selv om slik inntekt vil kunne falle innenfor rederibeskatningsordningen, og det samme gjelder mange av de oppdragene som offshoreflåten utfører. Rederier i disse bransjene kan derfor få en økt skattebyrde på grunn av Pilar 2, selv om det er akseptert at de samme inntektene er unntatt fra beskatning under rederiskatteordningen.
Implementeringen av Pilar 2 har også blitt utfordret i EU. I saken Fugro NV vs. Council er spørsmålet om implementeringen av Pilar 2 i EU er i strid med det nederlandske tonnasjeskattregimet.
- Det gjenstår å se hva utfallet blir, men resultatet kan få konsekvenser for rederiskatteordninger både i EU og Norge. Ettersom inntekter fra innenriksfart etter dagens regler vil kunne være omfattet av rederiskatteordningen, men ikke unntatt fra Pilar 2, kan det tenkes at rederiskatteordningen i fremtiden vil bli utformet mer i tråd med Pilar 2 regelverket. I et slikt tilfelle vil en kunne risikere en innstramming av rederiskatteordningen hvor kun inntekter fra internasjonal skipsfart inngår i ordningen. Her blir det viktig å følge med i utviklingen av Pilar 2 og rederiskatteordningen for å sikre at en opprettholder et mest mulig konkurransekraftig regelverk for norske rederier, avsluttet Per Christian Ask.
Senior Manager i PwC på Haugalandet, Espen Sunde, var godt fornøyd med samlingen.