Maritim samling i historiske omgivelser
Da de regionale maritime foraene med styreledere og daglige ledere møttes i Bergen nylig, foruten med samarbeidspartnere fra de riksdekkende maritime organisasjonene på arbeidstaker- og arbeidsgiversiden, gav næringens rike tradisjoner klangbunn for en fremtidsrettet tenkning.
Kystrederiene holder til i Nykirkeallmenningen. I forgrunnen ses pastor Johan Cordt Harmens Storjohann som grunnla Sjømannsmisjonen i 1864.
Kystrederiene holder til i Nykirkeallmenningen som leder ned mot Nykirken. Dagens kirke har en historie tilbake til 1761, men her har stått tidligere kirker. I Nykirken ble Ludvig Holberg og Harald Sæverud døpt, Edvard Grieg konfirmert og Amalie Skram viet.
Og hvem står ikke midt i allmenningen andre enn Sjømannsmisjonens grunnlegger fra 1864, pastor Storjohann.
Nykirken
Men altså Kystrederiene. Litt vest av pastoren, retning Nordnes, og av noe nyere dato. Norske Fraktefartøyers Landsforening ble til i 1935, men omdøpt til Fraktefartøyenes Rederiforening i 1950. I 2016 var det tid for navneskifte på ny, denne gangen til dagens Kystrederiene, og nylig har dessuten rederiorganisasjonens lokaler blitt renovert.
Administrerende direktør Tor Arne Borge kunne fortelle om en diversifisert innmeldt flåte i dag, de aller fleste skipene i kystnær fart. Stykkgods- og containerskip, spesialfartøy, brønnbåter, bulk og mindre tankskip m.m.
– Skipene utgjør en unik beredskapsressurs for Norge, sa Borge.
Styreleder i Maritimt Forum Nasjonalt, Even Aas.
Og med det satte han tonen for samlingen. Styreleder i Maritimt Forum Nasjonalt, Even Aas, dro gjennom det geopolitiske bildet. Kvintessens kan kanskje sies å være en ny rolle for Europa i en verden med to økonomiske og militære supermakter, USA og Kina.
Eller?
USAs økonomi utgjør riktignok 26 prosent av verdensøkonomien, men Kina og Europa er tross alt likestilte med 17 prosent av verdensøkonomien hver.
Så var det forsvaret da. Amerikanerne presser på for at Europa skal ta større ansvar, og det kommer. Ikke minst i Norge, blant annet med 28 standardfartøy og fem fregatter til Sjøforsvaret. Fregattene vil bli levert fra enten USA, Storbritannia, Frankrike eller Tyskland.
– Vi må sikre gode gjenkjøpsavtaler når vi bestiller fregattene, sa Aas.
Styreledere og daglige ledere i de regionale maritime foraene i Norge og i Maritimt Forum Nasjonalt.
Når Maritimt Forum samler sitt landsdekkende nettverk, står så vel politiske saker som praktisk arbeid på dagsorden. Til det siste hører for eksempel lokale initiativ i valgkampen som ligger foran oss, foruten initiativ under Nor-Shipping, Arendalsuka og Maritim Uke. Under Arendalsuka skal dessuten Årets maritime kommune kåres, også dette et initiativ fra Maritimt Forum, her i et samarbeid med Kystens Næringsliv.
Det praktiske arbeid tok de daglige lederne i de ulike regionale foraene seg av på egen hånd, og da med et sceneskifte også hva angikk møtested. Bergens Rederiforening feiret 125-års jubileum i fjor. Foreningen holder til ved Ole Bulls plass hvor statuen av fiolinisten og komponisten ble avduket i 1901, men hvor plassen først fikk navn etter Ole Bull i 1917. Foreningslokalene bærer en like rik tradisjon. Skipsfarten i Bergen har røtter tilbake til Hansa-tiden om ikke linjen skal trekkes helt tilbake til byens grunnlegger, Olav Kyrre, om det nå virkelig var han som stod for den store bragden.
Fra Bergens Rederiforenings lokaler. T.v. henger et maleri av I. E. Mowinckel som var formann i foreningen fra stiftelsen i 1899 til 1900, og dessuten i periodene 1912 til 1913 og 1917 til 1919. T.h. henger statsminister Christian Michelsen som ble æresmedlem av Bergens Rederiforening i 1906, det vil si året etter at han loset Norge gjennom unionsoppløsningen med Sverige.
25 rederier er innmeldt i Norges Rederiforbund gjennom Bergens Rederiforening. Ifølge foreningens årsberetning for 2023 hadde disse rederiene dette året 391 skip og rigger noe som gjør Bergens Rederiforening toneangivende i dagens maritime Norge, for øvrig den femte største skipsfartsnasjonen i verden målt etter verdien på flåten.
Maritimt Forum vil være til stede med arrangementer så vel under Nor Shipping i juni, som under Arendalsuka i august og under Maritim Uke i Haugesund i september.
– Vi har en aktiv og spennende tid foran oss, sier daglig leder i Maritimt Forum Nasjonalt, Fride Solbakken.
Solstads Normand Sapphire lå for kai like ved Nykirken da Maritimt Forum samlet seg i Bergen. I bakgrunnen Normand Sigma ved Rosenkrantztårnet. Nytt møter gammmet slik det alltid har vært i den maritime næringen.